En fjärdedel är rädda för trakasserier

By juni 25, 2018Nyheter

20 procent av de svenska internetanvändarna har uttryckt åsikter om politik på internet under det senaste året, och nästan dubbelt så många har diskuterat eller tagit del av andras åsikter om lokala sakfrågor på internet.

Det framkommer i en rapport med titeln “Svenskarna och internet – valspecial 2018” som Internetstiftelsen i Sverige, IIS, släppte i dag.

Tyvärr framkommer det också att drygt en fjärdedel, 27 procent, har avstått från att uttrycka sin politiska åsikt under det senaste året för att undvika hård kritik, hat eller hot. När Ifrågasätt startade så var en av de viktigaste frågorna att få bukt med troll, hot och trakasserier som lätt kan få fäste på sociala medie-plattformar. Och när trakasserierna ökar, tröttnar de seriösa debattörerna. Kvar blir bara hatet. Det är en av anledningarna till att Ifrågasätt identifierar alla användare. Det innebär att den som inte sköter sig kan bli tvungen att stå till svars för vad hen skriver. Dessutom innebär det att den som blir avstängd på grund av upprepade regelbrott inte kan använda ett eller flera extrakonton och fortsätta trakassera andra användare. På samma sätt förhindrar vi bottar och trollkonton.

Förutom identifieringen så försöker vi också arbeta proaktivt med kommentarer. Kommentarer analyseras innan de publiceras och om vår textanalys tror att kommentaren bryter mot reglerna så uppmanas användaren att läsa genom sin kommentar en gång till och kanske formulera om den. Vi bevakar också diskussionerna och försöker identifiera diskussioner som kan urarta, innan de faktiskt urartar. Därigenom slipper ofta både användare och andra läsare bli påhoppade eller arga i onödan. Vår statistik visar också att de allra flesta sköter sig. Ifrågasätt tar bort ungefär en procent av alla kommentarer, och då är dubbletter och kommentarer som publicerats av misstag (användaren trycker på publiceringsknappen innan hen är färdig) inräknade.

Vårt mål är att alla ska känna sig trygga med att kommentera med vår tjänst, och inte behöva oroa sig över att bli utsatta för trakasserier. Så tror vi att vi tillsammans med seriösa medieaktörer kan bygga ett mer inkluderande samtalsklimat på nätet.