Ifrågasätt lanserar i Norge

By juni 26, 2019Nyheter

Under augusti kommer norska Adresseavisen inleda ett test med Ifrågasätts kommentarstjänst på sin sajt adressa.no. Adresseavisen är den största av över 30 tidningar inom koncernen Polaris Media.

– Kontakten med våra användare, samt att skapa en offentlig diskussion kring vår journalistik, är viktig for oss. Vi ser att flera tidningssajter väljer att stänga ner sina kommentarsfält. Vi vill göra tvärtom och försöka hitta nye lösningar som vi hoppas kan förbättra och lyfta debatten. Här har Ifrågasätt en väldigt intressant tjänst som vi hoppas kan leda till att reducera troll och näthat, säger Christer S. Johnsen, utvecklingsredaktör för Adresseavisen.

Norge blir i och med Adresseavisens test Ifrågasätts första utlandslansering, men fler är redan planerade. Lanseringen i Norge blir därför ett bevis på att Ifrågasätts tjänster är klara för att skalas upp internationellt.

– Efter att ha bevisat vår lösning på den svenska marknaden och sett hur lästider, sidvisningar och kvaliteten på kommentarerna ökar så är Adresseavisen och den internationella lanseringen nästa viktiga steg för oss, säger Gustav Hjärn, vd och grundare av Ifrågasätt. Att Adresseavisen, som är en del av ett välmående mediehus och en av de fem största tidningarna i Norge, väljer Ifrågasätt är förstås väldigt roligt.

Bakgrund:
Många mediehus i Norge har slutat att erbjuda läsarkommentarer på grund av problem med näthat och trakasserier, enligt Reuters Institute for the Study of Journalisms senaste Digital News Report. Enligt samma rapport kommenterar drygt var sjätte nyhetskonsument i Norge nyheter online på något sätt, via sociala medier eller där tidningarna fortfarande erbjuder möjligheten.