Hälften av kommentatorerna använder alias

By juni 19, 2019Insikter

Andel av användarna som kommenterar under aliasMed Ifrågasätts kommentarstjänst kan man skapa ett alias i stället för att kommentera under sitt riktiga namn. Det är dock respektive sajt som bestämmer om alias ska kunna användas för just den artikeln. Diagrammet här intill visar hur stor andel av Ifrågasätts användare som använder ett alias för att kommentera, när det är tillåtet att kommentera med alias. Som man kan se var det knappt en tredjedel som använde alias i början, men när Ifrågasätts kommentarstjänst hade varit i gång i nästan ett år började andelen stabilisera sig omkring 50 procent. En del av dem som använder alias har dessutom ett alias som ligger nära deras riktiga namn, oftast ett smeknamn. Oavsett om man kommenterar med ett alias eller sitt riktiga namn så vet Ifrågasätt vem det är som står bakom kommentaren. Det är en anledning till att kvaliteten på kommentarerna är lika hög för kommentarer med alias som för kommentarer under riktigt namn.

En del kommentatorer har hört av sig och tycker att det är självklart att man ska skriva under sitt riktiga namn och tycker därför att alias inte ska vara tillåtet. Ungefär lika många har hört av sig och tycker tvärtom att alla borde tvingas att skriva under alias i stället för sitt riktiga namn, av integritetsskäl. Det är svårt att vid samma tillfälle göra alla användare helt nöjda, men vi tycker att vi har hittat en balans i avvägningen mellan transparens och skydd för integriteten.